Zorbas | Ζορμπάς
Tavern & Farm – Agios Andreas Messinia | Παραδοσιακή Ταβέρνα – Άγιος Ανδρέας ΜεσσηνίαςZorbas in time | Λίγα λόγια για τον Ζορμπά
The tavern’s history goes back to 1977 when the two brothers of Dionysios Anastasopoulos family, living in Logga village located 1,5 kilometers northen of Agios Andreas, returned from Switzerland where they had immigrated looking for a better life. Back then Agios Andreas was different. Where the marina is today, a beach with few fishing boats existed. The two brothers, Nikos and Yiorgos returned to Greece with the will to start a business in their own country. The project joined their younger brother, Andreas. At the time Greece was starting to be an attractive destination for tourists from northern Europe.
The tavern was run by the three brothers until 1990. All of them were working on agriculture during winter as most people in the community did back then. Yiorgos was the first to leave it and focus on agriculture. A few years later Andreas did the same and the tavern was then in a woman’s hands. Stavroula (Nikos’ wife) is since then the owner of the business. Nikos who for many years was mayor of the municipality was busy with community’s issues. Nowadays he is cultivating his land and supplies the tavern with fresh vegetables. Stavroula, coming from a shepherds’ family, takes care of the farm’s animals and uses the eggs, and some kinds of cheese and meat in her cooking.
___________________________________________________________
Η ταβέρνα Ζορμπάς άνοιξε για πρώτη φορά το 1977 όταν τα αδέλφια Νίκος και Γιώργος Αναστασόπουλος επέστρεψαν από την Ελβετία όπου είχαν μεταναστεύσει λίγα χρόνια πριν, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Ο Άγιος Ανδρέας, το επίνειο του μεγαλύτερου χωριού Λογγά που βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρα βορειότερα, άρχιζε τότε να είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τα καθαρά νερά του, το φρέσκο ψάρι που οι ψαράδες της περιοχής έβγαζαν και τη σκιά που πρόσφεραν τα δέντρα δίπλα στην παραλία του. Στην επιχείρηση μπήκε από την αρχή και ο μικρότερος αδελφός Ανδρέας, στην κουζίνα δίπλα στον μάγειρα Γιώργο. Παράλληλα κατά τους χειμερινούς μήνες, όλοι τους ασχολούνταν με την γεωργία όπως μεγάλο μέρος της τοπικής κοινότητας συνηθίζει μέχρι και σήμερα. Η ταβέρνα λειτούργησε έτσι ως το 1990. Τότε ο Γιώργος αποφάσισε να αφιερωθεί αποκλειστικά με την γεωργία. Λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησε ο Ανδρέας, και η ταβέρνα πέρασε στη διεύθυνση της Σταυρούλας, συζύγου του Νίκου ο οποίος όντας πρόεδρος της κοινότητας Λογγάς και δήμαρχος του μετέπειτα δήμου Αίπειας, ήταν απασχολημένος με τα τοπικά ζητήματα. Σήμερα καλλιεργεί τη γή του και εφοδιάζει την ταβέρνα με φρέσκα λαχανικά. Η Σταυρούλα προερχόμενη από οικογένεια βοσκών, με αγάπη για τα ζώα, διατηρεί μικρή φάρμα στον Άγιο Ανδρέα, τα αυγά και κάποια γαλακτοκομικά προϊόντα από την οποία χρησιμοποιεί στην μαγειρική της.
Leave a Reply